Διεθνές Ιπποκράτειο Ιδρυμα * ΔΙΙΚ
   Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες Ιπποκρατιστές της τελευταίας 50ετίας, υπήρξε αναμφίβολα ο αείμνηστος Σπύρος Οικονόμος, καθηγητής Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

  Ο καθηγητής Οικονόμος συνέλαβε την ιδέα δημιουργίας στην Κω Ιατρικού Κέντρου με διεθνή ακτινοβολία, προς τιμήν του μεγάλου τέκνου της Κω και πατέρα της Ιατρικής ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ.

  Ξεκίνησε την όλη προσπάθεια γνωρίζοντας τις δυσκολίες. Χάρις στην υπομονή του όμως, ευτύχησε να δει το όνειρό του να πραγματοποιείται. Πρώτοι όμως οι Κώοι οραματίστηκαν να τιμήσουν τον μεγάλο πρόγονό τους, σε χρόνια που η μαύρη σκλαβιά σκέπαζε τα νησιά μας.

Παρά τις φιλότιμες όμως προσπάθειες τόσο της τοπικής ηγεσίας  όσο και του Επιστημονικού κόσμου, η ιδέα αυτή δεν υλοποιήθηκε, γιατί μεσολάβησαν τα δραματικά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά την απελευθέρωση και την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στον Εθνικό Κορμό η ηγεσία της Κω και άλλοι φλογεροί πατριώτες, συνέχισαν τις προσπάθειες για τη δημιουργία στην Κω Διεθνούς Κέντρου Ιατρικών σπουδών προς τιμήν του Ιπποκράτη.

Για την πραγματοποίηση αυτού του οράματος και για την εξεύρεση των οικονομικών πόρων, προτείνεται η διενέργεια εράνων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, ιδίως μεταξύ του Ιατρικού κόσμου. Δυστυχώς όμως η οικονομική κατάσταση της Ελλάδος δεν επέτρεπε την πραγμάτωση αυτών των σχεδίων.

Η φιλόδοξη αυτή ιδέα θα υλοποιηθεί μερικές δεκαετίες αργότερα και συγκεκριμένα το 1960, με πρωτεργάτη τον καθηγητή Σπύρο Οικονόμου.
Ιδρυτικά μέλη για την δημιουργία του ΔΙΙΚΩ με έδρα την Αθήνα ήταν και :

1)Πάνος Παναγιώτου, έκτακτος καθηγητής Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
2)Νικόλαος Γρηγορίου, Σύμβουλος Επικρατείας
3)Ιωάννης Κουτσοχέρας, Δικηγόρος – Λογοτέχνης μετέπειτα βουλευτής ΕΚ και ΠΑΣΟΚ
4)Λουκάς Λουκόπουλος, υφηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
5)Νικόλαος Σπ. Οικονόμος, υφηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
6)Δώρος Σπ. Οικονόμος, υφηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών.   

Η ιδρυτική πράξη έγινε στις 10/8/1960, η δε έγκριση του Καταστατικού του ΔΙΙΚ, έγινε με Β. Διάταγμα με αριθμό 731 της 29ης/10/1960.
Από την πρώτη στιγμή το ΔΣ έκανε τεράστιες προσπάθειες να καταστήσει το Ίδρυμα γνωστό στον διεθνή χώρο. Με αξιοζήλευτη δραστηριότητα και παρά την ηλικία του, ο Σπύρος Οικονόμος κατόρθωσε να εγγράψει μέλη καθηγητές Πανεπιστημίου Ιατρικών Σχολών από χώρες του εξωτερικού. Με την αρχική δωρεά του Οικονόμου και με τις άλλες που ακολούθησαν, αγοράσθηκε η αρχική έκταση του Ιδρύματος 239 περίπου στρεμμάτων.

Η έκταση του οικοπέδου σήμερα, μετά την προσφορά της Ιεράς Μονής Πάτμου και την απαλλοτρίωση από το Δήμο της Κω και άλλων εκτάσεων, ανέρχεται σε 380 περίπου στρέμματα.

Ο καθηγητής Σ. Οικονόμου υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος του ΔΙΙΚ, μετείχε σε πολλά συνέδρια τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, σε μια τιτάνια προσπάθεια να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους, για να υλοποιήσει το μεγάλο του όραμα. Αρωγός του  σε αυτές τις προσπάθειες  από την πρώτη στιγμή, υπήρξε ο λαός της Κω. Η ευαισθησία του σε ό,τι έχει σχέση με το Ίδρυμα και τις εκδηλώσεις του, υπήρξε πάντοτε και σε μεγάλο βαθμό ανεπτυγμένη.

Τόσο το ΔΣ του ΔΙΙΚ όσο και η τοπική ηγεσία της Κω αντιμετώπισαν τεράστιες δυσκολίες, προκειμένου να επιτύχουν την παραχώρηση της σχετικής άδειας. Λόγω της γειτνίασης του Ιδρύματος με το Ασκληπιείο, ήταν φυσικό να υπάρξουν αυτές οι δυσκολίες, οι οποίες όμως ξεπεράστηκαν με κατανόηση και ευρύτητα πνεύματος.

Η θεμελίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων, έγινε στις 25/11/1962 σε λαμπρή πανηγυρική εκδήλωση από τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο και πλήθος επισήμων μεταξύ των οποίων και ο τότε διάδοχος του Ισπανικού θρόνου Χουάν Κάρλος. Η συμμετοχή του λαού της Κω υπήρξε πάνδημος.
Η ανέγερση του Ιπποκρατείου Μελάθρου προχώρησε με βραδύτατους ρυθμούς.

Ο μεγάλος οραματιστής, λάτρης της Κω Σπ. Οικονόμος απεβίωσε το έτος 1975. Τελειώνει έτσι η πρώτη περίοδος της ιστορίας του ΔΙΙΚ, η πιο δύσκολη.

Την προεδρία του Ιδρύματος αναλαμβάνει ο υιός του Νικόλαος Οικονόμος, καθηγητής της χειρ/κής  του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο νέο ΔΣ συμμετείχαν ο Πάνος  Παναγιώτου ως γραμματεύς, ο Δώρος Οικονόμος  Α΄ αντιπρόεδρος, ο Δ. Αραβαντινός , καθηγητής της  Ιατρικής  Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Β΄αντιπρόεδρος και ο Λ. Λουκόπουλος ως ταμίας.

Δύο χρόνια αργότερα (1977), μετά από αίτημα του λαού της Κω, μετέχει στο ΔΣ ως μέλος, ο τότε πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω, Χρήστος Παπαχρήστος.

Η κατασκευή του όλου έργου πέρασε από πολλά στάδια μέχρι να ολοκληρωθεί. Οι προσπάθειες όμως των ΔΣ με πρωτεργάτες τους προέδρους  Σπύρο και Νικόλαο Οικονόμο υπήρξαν συνεχείς και επίπονες. Το έργο ολοκληρώθηκε το έτος 1979. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις 20/9/1979 σε λαμπρή εκδήλωση από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, αείμνηστο Κων/νο Τσάτσο.

Ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια του ΔΙΙΚ, αποθνήσκει ο Πρόεδρός του Νίκος Οικονόμος. Ακολούθησε μια μακρά περίοδος διοικητικής απραξίας.
Με πρωτοβουλία του αρμόδιου Υπουργού των Οικονομικών, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όρισε προσωρινή διοίκηση με τους:

1). Κων/νο Καϊσερλη Δήμαρχο Κω
2). Δώρο Οικονόμο
3). Σπύρο Μαρκέτο, καθηγητή του Πανεπ/μίου Αθηνών
4). Κων/νο Στεφανή καθηγητή του Πανεπ/ίου Αθηνών και
5). Chare J.Serie΄ Γάλλο καθηγητή της Ιστορίας της Ιατρικής.

Στις 13/1/1983 τα πιο πάνω μέλη της Προσωρινής Διοίκησης συνεκροτήθησαν σε σώμα και εξέλεξαν Πρόεδρο τον Δώρο Οικονόμο. Αποκλειστική  αρμοδιότητα του παρόντος ΔΣ ήταν η προετοιμασία και η διενέργεια αρχαιρεσιών οι οποίες διεξήχθησαν για πρώτη φορά στην ιστορία του ΔΙΙΚ στις 2/4/1983 στην Αθήνα.
Εξελέγησαν:

Κων/νος Καϊσερλης Πρόεδρος και Ταμίας,
Κλ.Νικολαϊδης Αντιπρόεδρος,
Χρήστος Παπαχρήστος  Γεν. Γραμματέας
και μέλη
Δώρος Οικονόμος  και
Θεμ.Καρπάθιος .

Ο βίος όμως του νέου ΔΣ υπήρξε βραχύς. Λόγω του φόρτου εργασίας του Προέδρου στο Δήμο της Κω, στη συνεδρίαση της 28/8 1983 αποφασίζεται η ανασύνθεση του ΔΣ. Πρόεδρος  αναλαμβάνει ο Κλεάνθης Νικολαϊδης με Αντιπροέδρους τους κ.κ.Δ.Οκονόμο και Κων/νο Καϊσερλη. Γεν. Γραμματέας παραμένει ο κ.Χρ.Παπαχρήστος. Ο νέος Πρόεδρος πρώτος συνέλαβε την ιδέα δημιουργίας μεγάλου Συνεδριακού Κέντρου, 2000 θέσεων, στο χώρο του ΔΙΙΚ.

Με ενέργειες του Κλ.Νικολαϊδη εξασφαλίστηκε η χορήγηση στο Ίδρυμα από την τότε Ελληνική Κυβέρνηση του σημαντικού ποσού των 75.000.000 δραχμών. Με εξασφαλισμένους τους οικονομικούς πόρους σε σύντομο χρόνο προχώρησε στην ολοκλήρωση της μελέτης και την Άνοιξη του 1990 το ΔΙΙΚ είχε στην κατοχή του ακόμη και τα τεύχη δημοπράτησης. Ο τελικός στόχος δεν επιτεύχθηκε, διότι η πολιτική ηγεσία είχε θέσει έργα άλλης προτεραιότητας.

Μετά το τέλος της θητείας του, το ΔΣ προκύρηξε αρχαιρεσίες για τις 17/11/1991.Το νέο ΔΣ στις 1/12/1991 συγκροτήθηκε σε σώμα με Πρόεδρο τον Σπύρο Μαρκέτο , Α΄Αντιπρόεδρο και Ταμία τον Κων/νο Καϊσερλη, Β΄Αντιπρόεδρο τον Κλ.Νικολαϊδη, Γεν.Γραμματέα τον Μύρο Παπαχρήστο και μέλος τον Ε.Χατζηγιαννάκη.

Υλοποιώντας τις αποφάσεις του ΔΣ ο Πρόεδρος ξεκίνησε μία αξιέπαινη προσπάθεια προβολής του Ιδρύματος τόσο στον Ελληνικό όσο και στον Διεθνή χώρο. Δημιουργήθηκε το Ιπποκράτειο Μουσείο τα εγκαίνια του οποίου έγιναν στις 14/9/92 υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, αείμνηστου Κων/νου Καραμανλή. Άλλος στόχος του ΔΣ ήταν η Ιπποκράτειος Βιβλιοθήκη, ο οποίος όμως δεν επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του κ.Μαρκέτου έγιναν αξιόλογες επιστημονικές εκδηλώσεις που κατέστησαν το ΔΙΙΚ παγκοσμίως γνωστο. Αποκορύφωμα των διαφόρων εκδηλώσεων που σχεδίασε και πραγματοτοποίησε το ΔΣ του Ιδρύματος, απετέλεσε χωρίς αμφιβολία η Ιατρική Ολυμπιάδα.

Η τελετή έναρξης έλαβε χώρα στο Ασκληπιείο της Κω στις 31/8/1996. Την κεντρική αυτή εκδήλωση ελάμπρυνε με την παρουσία του ο τότε  Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κωστής Στεφανόπουλος. Η Α΄ Ιατρική Ολυμπιάδα έληξε στις 2/9/96 με ένα μήνυμα: « Η ανθρωπιστική Ιατρική επιστρέφει στη γενέθλια γη της. Και από αυτήν έστειλε σε όλο τον κόσμο το Οικουμενικό της κάλεσμα».

Με το τέλος της θητείας του, το ΔΣ προκύρηξε εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στις 14/12/1996. Το νεοεκλεγμένο ΔΣ συνεδρίασε στις 26/1/97 και συγκροτήθηκε σε σώμα με Πρόεδρο τον Σπ. Μαρκέτο, Α΄Αντιπρόεδρο και Ταμία τον Κ.Καϊσερλη, Β΄ Αντιπρόεδρο τον Ε.Χατζηγιαννάκη, Γεν. Γραμματέα τον Μ.Παπαχρήστο και μέλος τον Νικ Μανούση.

Το νέο ΔΣ συνέχισε τις προσπάθειες των προηγούμενων ΔΣ για το καυτό θέμα του Συνεδριακού Κέντρου, χωρίς δυστυχώς να επιτύχει την ένταξή του στα προς χρηματοδότηση έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο μεταξύ μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες κτίζονται στο νησί, που μερικές διαθέτουν σύγχρονα συνεδριακά κέντρα με πολλές δυνατότητες. Με τα σημερινά δεδομένα, ίσως οι στόχοι μας θα πρέπει να τροποποιηθούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα παραιτηθούμε από την προσπάθεια δημιουργίας στο νησί μας ενός σύγχρονου Ιπποκρατικού Κέντρου, με διεθνή ακτινοβολία. 

Το Υπουργείο Οικονομικών το έτος 1998, έκρινε ότι οι ετήσιες εκθέσεις της οικονομικής διαχείρησης του Ιδρύματος δεν ήταν νομότυπες από όλα σχεδόν τα ΔΣ του ΔΙΙΚ, όχι βέβαια σκόπιμα, αλλά από άγνοια των τυπικών διαδικασιών. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο αποφάσισε τον διορισμό το ίδιου ΔΣ με δύο αναπληρωματικά μέλη: (1) τον Γ.Παπαχαραλάμπους Ιατρό και (2) τον Στέφανο Παπούλη Ιατρό, με εντολή τη διενέργεια εκλογών μέχρι τέλους Οκτωβρίου του 2000. Οι εκλογές ορίσθησαν στις 14/10/2000. Λόγω μη απαρτίας επανελήφθησαν στις 21/10/2000.

Το νέο ΔΣ συγκροτήθηκε σε σώμα με Πρόεδρο τον Ε.Χατζηγιαννάκη, Α΄Αντιπρόεδρο τον Δήμαρχο Κω Μιλτ.Φάκκο, Β΄ Αντιπρόεδρο τον Ίωανα Μπελένη Ιατρόν και Ταμία τον Φ.Χατζηδημητρίου, Ιατρόν. Δυστυχώς το νέο ΔΣ, για πολλούς λόγους, δεν ανταποκρίθηκε πλήρως στις υποχρεώσεις του. Μεσολάβησαν κάποια γεγονότα τα οποία ανέστειλαν τις δραστηριότητές του. Τα χρόνια περνούσαν και το μέλλον του Ιδρύματος διεγράφετο σκοτεινό.

Προ αυτής της κατάστασης, η Κωακή Επιτροπή του ΔΙΙΚ, συναισθανόμενη τις υποχρεώσεις και ευθύνες της έναντι του λαού της Κω, αλλά και της ιστορίας και του μέλλοντος του Ιδρύματος, ύστερα από επανειλημμένες συνεδριάσεις, εισηγήθηκε την παραίτηση του ΔΣ και τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για την ανάδειξη νέου ΔΣ, την αλλαγή του καταστατικού και την μεταφορά της έδρας στην Κω. Με ηψηλό αίσθημα ευθύνης το ΔΣ υπό την Προεδρία του κ. Ίωνα Μπελένη, απεδέχεται την εισήγηση της Κωακής Επιτροπής και προκήρυξε τις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν μέσα σε πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας όλων των μελών, για το καλό του Ιδρύματος, τον Μάρτιο του 2005.

Από τις αρχαιρεσίες αυτές ανεδείχθη το νέο ΔΣ - που θητεύει εώς σήμερα 2009 - με

1) Πρόεδρο τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Στέφανο Γερουλάνο,
2) Αντιπρόεδρο τον κ Κων/νο Σέκερη,
3) Γραμματέα τον κ. Β.Ράπανο,
4) Ταμία τον Δήμαρχο Κω κ. Μ.Φάκκο
και μέλη τους
5) κ. Χρ.Μόσχο,
6) Ίωνα Μπελένη και
6) Μηνά Μαστρομηνά Ιατρούς.

Το νέο ΔΣ ανέλαβε την υποχρέωση, σε συνεργασία με την Κωακή Επιτροπή, να προωθήσει, όσο είναι δυνατό, όλα τα εκκρεμή ζητήματα του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος, ώστε το νησί της Κω να γίνει το Διεθνές Κεντρο της Ιατρικής Επιστήμης και ο φωτεινός φάρος έλξεως των Ιατρών όλου του κόσμου, ευλαβείς προσκυνητές του χώρου που εγεννήθη ο μέγας ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ.
Κως, 25/8/2005
Μύρος  Σ. Παπαχρήστος